Textila material ca 1935-45

Moderna syntetmaterial som akryl och polyester, som båda två har 1941 som sitt officiella tillblivelsedatum, fanns inte på marknaden under den tid som Vintagevandring fokuserar på. Akryl började inte tillverkas kommersiellt förrän på 1950-talet och det var först runt 1960 som det blev riktigt populärt när man kom på den briljanta* idén att börja spinna akrylfibern för att efterlikna ull. Produktionen av polyester kom inte heller igång förrän en bit in på 1950-talet.

Den enda helt syntetiska textilfibern som faktiskt fanns ute på marknaden vid den här tiden var nylon, eller polyamid som är det egentliga materialnamnet. Materialet utvecklades under 1930-talet av det amerikanska företaget DuPont och började tillverkas som textilfiber i större skala 1939 under namnet Nylon. Den heta nyheten nylonstrumpor presenterades på världsutställningen i San Francisco samma år. Andra Världskriget kom dock emellan och produktionen fick lov att fokusera på arméns behov tills kriget var över. Nylon i vanligt folks kläder var alltså fortfarande mycket ovanligt i krigets Europa, även om historierna om amerikanska soldater som imponerade på den kvinnliga lokalbefolkningen med gåvor i form av nylonstumpor är många.

”De syntetiska fibrerna förekomma huvudsakligen i heldragen form. De ha i vissa hänseenden mycket märkliga egenskaper och ha hittills huvudsakligen använts till framställning av damstrumpor, fallskärmar och kemiska filter. De äro mycket dyra men kunna sannolikt förbilligas och ytterligare fullkomnas samt i en framtid få stor betydelse.”
Varulexikon. Beklädnadsvaror, hemtextil. 1945.

Minsann. Så rätt varulexikonets författare skulle få - en handfull år till och folk kom att njuta till fullo av  äkta nylonstrumpor, Terylenegardiner i köksfönstret och elastabyxor i skidbacken. Men för Vintagevandring gäller fortfarande i stort bara naturmaterialen ull, silke, bomull och lin, samt den cellulosabaserade konstfibern viskos. Viskos är en så kallad regenatfiber där cellulosa från exempelvis gran brutits ned till sina beståndsdelar och sedan satts ihop igen - regenererats - till en textilfiber. Detta skiljer den från syntetfibrerna som alla är baserade på petroleumprodukter. Viskos är även känd under namnet Rayon eller den i Sverige väldigt vanliga benämningen konstsilke**. Cellull kallade man den variant av viskos som spanns av korta, avklippta fibrer och som var avsedd att påminna om ull. Blandningar av ull och viskos eller bomull och viskos var vanliga. I kataloger och varulexikon från tiden finns massor av olika handelsnamn för olika tygkvaliteter i olika material. En vanlig benämning på viskos i cellullskvalitet var till exempel Vistra. Olika varianter av tidiga plastmaterial som exempelvis celluloid, bakelit och galalit användes till spännen och knappar, i synnerhet till damkläder.

*jag som skyr akryl som pesten när det handlar om textil skulle väl egentligen vilja välja ordet "beklagliga"...  

**nuförtiden får man inom handeln inte kalla viskos för konstsilke - där är all användning av ordet "silke" reserverat för just natursilke

No comments:

Post a Comment