Monday 21 May 2018

De små sakerna

För framgångsrik vintagevandring behövs i grunden egentligen bara tidstypiska skor och kläder och ett käckt humör. I alla fall om det endast rör sig om kortare dagsutflykter.

Vintagekängor, yllesockor och -strumpor och oändligt käcka knäbyxor - let's go och vintagevandra!!! 
Men eftersom återskapande är något av en materialsport blir det så mycket trevligare med lite prylar. Har man sedan siktet inställt på matlagning och längre expeditioner i det fria är extra utrustning såsom matsaker, sovsaker och toalettsaker ett måste.

Man behöver också något att lägga sakerna i, så man kan få dem med sig. En ljuskälla, så att man kan se sakerna när det är mörkt. Och så saker som kan användas för att vårda och/eller laga de andra sakerna om de skulle gå sönder. Samt första förband ifall det är en person som gått sönder istället.

Planerna för framtida vintagevandringar inbegriper både övernattningar och möjliga utlandsäventyr så det finns ingen ursäkt att låta de små detaljerna stå tillbaka eller skjuta på införskaffandet. För när det inte är självklart att kunna köpa det man behöver i vilken affär som helst kan det dessutom ta lite tid att jaga fatt på grejerna. Jag gör ju det här för att jag tycker att gamla prylar och historia är kul och själva letandet och efterforskandet är en lika stor del av upplevelsen som det faktiska friluftslivet.

Jag har bestämt mig för att mina grejer inte behöver vara original från när det begav sig; reproduktioner är helt OK (och för det mesta nödvändigt). Så länge sakerna ser ut som de gjorde Då och i möjligaste mån är gjorda av samma material som originalen duger de för mig. Mitt Meta-kök är sannolikt från 60-talet, mina yllefiltar från 50-talet och min sovsäck användes både första och sista gången 1954 - men de är alla identiska i både modell och material med de saker som fanns att tillgå på 30-talet. Visst, Meta-kökets stämpel skiljer sig lite och filtarna är impregnerade med fel sorts supergiftiga malmedel. Mina kängor har ny gummiklack och en slitsula som inte riktigt ser ut som de slitsulor som fanns förr. Men det funkar för mig och ger mig den känsla och upplevelse jag är ute efter.
Sen skadar det inte när man hittar de där små sakerna som faktiskt är rätt på alla sätt - i det här fallet ett gäng plåtburkar för diverse användbara produker.

En Niveaburk! I bakgrunden den nutida varianten som ändrat både färgvalör och typsnitt. Den nedre bilden kommer från Allmäncos postorderkatalog 1940.

Niveas produkter har en lång historia, så när väl den rätta burken från nångång-1930-tal införskaffats är det bara att fylla på med ny hudkräm. En annan gammal trotjänare är Leukoplast - som precis som Nivea fortfarande tillverkas av företaget Beiersdorf.

Leukoplast avbildad i Allmäncos postorderkatalog från 1940 och burken i verkligheten. Den är bara drygt 25 mm i diameter.

Tyvärr passar inte riktigt dagens Leukoplast i min lilla burk. För det är en Väldigt Liten Burk, för den allra smalaste sårtejpen på 1 cm. För närvarande får den agera pillerburk istället, men jag ser med förtröstan fram emot dagen då jag hittar en Leukoplastburk modell större...

Skovårdsprodukter är också bra att ha med sig på längre vandringar - i synnerhet om man går all-in vintage med lädersulor och hela baletten.

Skosmörja från Örebro-företaget Viking. De tillverkade många olika typer av skovårdsprodukter. Bilden överst t.h. kommer från Oscar Ahréns postorderkatalog 1939, medan den nedersta är hämtad från företagets egen reklamskrift "Viking" på vandring och vallfart, som jag kommer att ha anledning att återkomma till. 

Som redan nämnts ovan har jag valt en halvtomhalvt-lösning i skofrågan. Mina huvudsakliga vandringskängor är militärt överskott från 1941, men jag har satt dit både gummiklack och sula för att de ska bli lite lättare att ta hand om. Nu är det ju för all del så att inte alla skor från 1930-40-tal nödvändigtvis hade lädersulor. Det fanns slitsulor i gummi att klistra på själv, och t.ex. fritids- och sportsskor kunde vara konstruerade med gummisula från början. Företag som Tretorn tillverkade både helgummiskor (inte att förväxla med galoscher eller bottiner!) och läderskor med hel gummisula. Men, även gummisulade skor behöver lite omsorg för att hålla sig smidiga och vattentäta så min lilla 40-talsburk med (påfylld) lädersmörjning är något som kommer följa med ut på de flesta turer!

No comments:

Post a Comment